Bagasjeregler på tog

Bagasje på fly eller tog har blitt en het potet. Mange flyselskaper har store pristillegg for å ta med ekstra bagasje, eller bagasje som går utover vektgrenser. På tog derimot, er det større fleksibilitet og du har i de fleste tilfellene mulighet for flere kolli og kilo uten ekstra kostnad.

SJ

Du kan ta med inntil 30 kilo bagasje fordelt på maksimum 3 kolli. Hver kolli kan maksimalt være på 85 x 55 x 35 cm. Bagasjen oppbevares i hattehyllene over setene eller i bagasjehyllene ved vognens inngang. Den skal ikke plasseres i midtgangen eller et annet sted som gjør påstigning, avstigning eller evakuering vanskelig.  

For å frakte bagasje på SJ´s tog, må du selv være med på reisen. Du kan ikke kjøpe et ekstra sete for å få plass til ekstra bagasje. Du må selv bære bagasjen om bord, med mindre du på forhånd har kontaktet Bane NOR og bestilt assistanse på stasjonen.

For utfyllende info: https://www.sj.no/nb/meny/om-reisen/bagasje.html

VY

Du kan ha med deg inntil 30 kg bagasje fordelt på maks 3 kolli. Det samme gjelder ski, barnevogner og lignende. Det gjelder spesielle regler for større gjenstander som sykkel, sykkeltilhenger, pulk, kontrabass og lignende, se vy.no. Du er selv ansvarlig for bagasjen din på reisen. Du må bære den inn på toget og sette den på en egnet plass. Du kan ha med deg kjæledyr på plasser som er merket for det. Vys personale kan avvise passasjerer med dyr hvis dyret er til sjenanse, bry eller fare for andre passasjerer. Det er egne regler for fører- og assistansehunder, se vy.no. Det er ikke tillatt å ha med brannfarlige eller eksplosive stoffer eller annen bagasje som åpenbart kan skape farlige situasjoner. Våpen til jakt og sport, og til personell fra Forsvaret, kan tas med på toget. Du må gi beskjed til Vys personale om at du har med våpen før du går på toget. Du kan bli nektet å ta med våpen og ammunisjon av sikkerhetsgrunner. Du er selv ansvarlig for å passe på våpenet på turen. Skytevåpen skal være tomt for ammunisjon. Våpenet skal være pakket ned i futteral, og sluttstykket skal oppbevares for seg. Det er ikke tillatt å ha med våpen som bæres i hylster på kroppen. Det er tillatt å ha med inntil 5 kg ammunisjon i original emballasje.

For utfyllende info: https://www.vy.no/vilkar-og-personvern/reisevilkar?item=7172

GOAHEAD

Du kan ta med bagasje med en samlet vekt på 30 kg, fordelt på opp til 3 kolli, uten ekstra kostnader. Et kolli kan ikke være større en 85 x 55 x 35 cm. Disse reglene gjelder per passasjer, så du kan ikke kjøpe ekstra setebilletter for å få plass til ekstra bagasje. Bagasje kan ikke sendes uten at du selv er med på toget. Du må selv bære bagasjen ombord, og plassere den i hattehyllene over setene eller i bagasjehyllene som du finne ved inngangen av vognen. Det er viktig at du aldri oppbevarer bagasje i midtgangen eller noe annet sted som gjør påstigning, avstigning eller evakuering av toget vanskelig. Husk at uansett hvilken bagasje du tar med deg, er du ansvarlig for å plassere den trygt slik at den ikke faller ned på eller velter over andre reisende.

For utfyllende info: https://go-aheadnordic.no/reiseinformasjon/bagasje-og-hittegods

Det anbefales alltid at du som togpassasjer er godt forberedt når du skal av toget underveis på en lengre rute. Togene har korte stopp, og har du mye bagasje eller spesialbagasje bør dette være klargjort ved stopp. tog24.no har lest saker i «klagenemda for reiselivssaker» hvor folk har vært nødt til å følge toget til neste stasjon fordi de ikke har klart å laste av bagasjen på tiden toget står ved stasjon. Det er ikke gitt medhold i slike klagesaker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer