Bagasjeregler på tog

Bagasje på fly eller tog har blitt en het potet. Mange flyselskaper har store pristillegg for å ta med ekstra bagasje, eller bagasje som går utover vektgrenser. På tog derimot, er det større fleksibilitet og du har i de fleste tilfellene mulighet for flere kolli og kilo uten ekstra kostnad.

SJ

Du kan ta med inntil 30 kilo bagasje fordelt på maksimum 3 kolli. Hver kolli kan maksimalt være på 85 x 55 x 35 cm. Bagasjen oppbevares i hattehyllene over setene eller i bagasjehyllene ved vognens inngang. Den skal ikke plasseres i midtgangen eller et annet sted som gjør påstigning, avstigning eller evakuering vanskelig.  

For å frakte bagasje på SJ´s tog, må du selv være med på reisen. Du kan ikke kjøpe et ekstra sete for å få plass til ekstra bagasje. Du må selv bære bagasjen om bord, med mindre du på forhånd har kontaktet Bane NOR og bestilt assistanse på stasjonen.

For utfyllende info: https://www.sj.no/nb/meny/om-reisen/bagasje.html

VY

Du kan ha med deg inntil 30 kg bagasje fordelt på maks 3 kolli. Det samme gjelder ski, barnevogner og lignende. Det gjelder spesielle regler for større gjenstander som sykkel, sykkeltilhenger, pulk, kontrabass og lignende, se vy.no. Du er selv ansvarlig for bagasjen din på reisen. Du må bære den inn på toget og sette den på en egnet plass. Du kan ha med deg kjæledyr på plasser som er merket for det. Vys personale kan avvise passasjerer med dyr hvis dyret er til sjenanse, bry eller fare for andre passasjerer. Det er egne regler for fører- og assistansehunder, se vy.no. Det er ikke tillatt å ha med brannfarlige eller eksplosive stoffer eller annen bagasje som åpenbart kan skape farlige situasjoner. Våpen til jakt og sport, og til personell fra Forsvaret, kan tas med på toget. Du må gi beskjed til Vys personale om at du har med våpen før du går på toget. Du kan bli nektet å ta med våpen og ammunisjon av sikkerhetsgrunner. Du er selv ansvarlig for å passe på våpenet på turen. Skytevåpen skal være tomt for ammunisjon. Våpenet skal være pakket ned i futteral, og sluttstykket skal oppbevares for seg. Det er ikke tillatt å ha med våpen som bæres i hylster på kroppen. Det er tillatt å ha med inntil 5 kg ammunisjon i original emballasje.

For utfyllende info: https://www.vy.no/vilkar-og-personvern/reisevilkar?item=7172

GOAHEAD

Du kan ta med bagasje med en samlet vekt på 30 kg, fordelt på opp til 3 kolli, uten ekstra kostnader. Et kolli kan ikke være større en 85 x 55 x 35 cm. Disse reglene gjelder per passasjer, så du kan ikke kjøpe ekstra setebilletter for å få plass til ekstra bagasje. Bagasje kan ikke sendes uten at du selv er med på toget. Du må selv bære bagasjen ombord, og plassere den i hattehyllene over setene eller i bagasjehyllene som du finne ved inngangen av vognen. Det er viktig at du aldri oppbevarer bagasje i midtgangen eller noe annet sted som gjør påstigning, avstigning eller evakuering av toget vanskelig. Husk at uansett hvilken bagasje du tar med deg, er du ansvarlig for å plassere den trygt slik at den ikke faller ned på eller velter over andre reisende.

For utfyllende info: https://go-aheadnordic.no/reiseinformasjon/bagasje-og-hittegods

Det anbefales alltid at du som togpassasjer er godt forberedt når du skal av toget underveis på en lengre rute. Togene har korte stopp, og har du mye bagasje eller spesialbagasje bør dette være klargjort ved stopp. tog24.no har lest saker i «klagenemda for reiselivssaker» hvor folk har vært nødt til å følge toget til neste stasjon fordi de ikke har klart å laste av bagasjen på tiden toget står ved stasjon. Det er ikke gitt medhold i slike klagesaker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Norske Vy dropper mer nattogkjøring i Sverige – må få bedre betalt

Ifølge det svenske nettstedet Järnvägar.nu har norske Vy gitt opp å kjøre nattog nordover i Sverige. For lite økonomisk kompensasjon skal være en av grunnene. Nå må SJ inn å overta. Norske Vy har gitt fra seg nattogtilbudet mellom Stockholm og Umeå med begrunnelsen at pandemien slukket lyset for kundevekst, materiellet var for dårlig, og […]

Les mer

EM, allerede en suksess for den tyske jernbanen

Åttendelsfinalene er i gang, men allerede nå kan EM kalles en suksess for den tyske jernbanen. Over tre millioner passasjerer har reist med Deutsche Bahns Intercitytog den først uken av EM i fotball. Og i følge UEFAS offisielle samarbeidspartner Deutsche Bahn, så har aldri så mange tog vært satt inn for en stor internasjonal fotballturnering […]

Les mer

Rod Stewart -rockeikonet som både «seiler» og «railer»

Han er mest kjent for sangen «I am sailing», nå bruker magasiner og aviser tittelen «I am railing» når de skal omtale Rod Stewart. Nylig la han ut et bilde på Facebook hvor han hadde tatt med seg barnebarnet for å vise frem farfars store lidenskap ved siden av musikken. Bygging av modelljernbaner.  Ifølge Mail […]

Les mer