Bagasjeregler på tog

Bagasje på fly eller tog har blitt en het potet. Mange flyselskaper har store pristillegg for å ta med ekstra bagasje, eller bagasje som går utover vektgrenser. På tog derimot, er det større fleksibilitet og du har i de fleste tilfellene mulighet for flere kolli og kilo uten ekstra kostnad.

SJ

Du kan ta med inntil 30 kilo bagasje fordelt på maksimum 3 kolli. Hver kolli kan maksimalt være på 85 x 55 x 35 cm. Bagasjen oppbevares i hattehyllene over setene eller i bagasjehyllene ved vognens inngang. Den skal ikke plasseres i midtgangen eller et annet sted som gjør påstigning, avstigning eller evakuering vanskelig.  

For å frakte bagasje på SJ´s tog, må du selv være med på reisen. Du kan ikke kjøpe et ekstra sete for å få plass til ekstra bagasje. Du må selv bære bagasjen om bord, med mindre du på forhånd har kontaktet Bane NOR og bestilt assistanse på stasjonen.

For utfyllende info: https://www.sj.no/nb/meny/om-reisen/bagasje.html

VY

Du kan ha med deg inntil 30 kg bagasje fordelt på maks 3 kolli. Det samme gjelder ski, barnevogner og lignende. Det gjelder spesielle regler for større gjenstander som sykkel, sykkeltilhenger, pulk, kontrabass og lignende, se vy.no. Du er selv ansvarlig for bagasjen din på reisen. Du må bære den inn på toget og sette den på en egnet plass. Du kan ha med deg kjæledyr på plasser som er merket for det. Vys personale kan avvise passasjerer med dyr hvis dyret er til sjenanse, bry eller fare for andre passasjerer. Det er egne regler for fører- og assistansehunder, se vy.no. Det er ikke tillatt å ha med brannfarlige eller eksplosive stoffer eller annen bagasje som åpenbart kan skape farlige situasjoner. Våpen til jakt og sport, og til personell fra Forsvaret, kan tas med på toget. Du må gi beskjed til Vys personale om at du har med våpen før du går på toget. Du kan bli nektet å ta med våpen og ammunisjon av sikkerhetsgrunner. Du er selv ansvarlig for å passe på våpenet på turen. Skytevåpen skal være tomt for ammunisjon. Våpenet skal være pakket ned i futteral, og sluttstykket skal oppbevares for seg. Det er ikke tillatt å ha med våpen som bæres i hylster på kroppen. Det er tillatt å ha med inntil 5 kg ammunisjon i original emballasje.

For utfyllende info: https://www.vy.no/vilkar-og-personvern/reisevilkar?item=7172

GOAHEAD

Du kan ta med bagasje med en samlet vekt på 30 kg, fordelt på opp til 3 kolli, uten ekstra kostnader. Et kolli kan ikke være større en 85 x 55 x 35 cm. Disse reglene gjelder per passasjer, så du kan ikke kjøpe ekstra setebilletter for å få plass til ekstra bagasje. Bagasje kan ikke sendes uten at du selv er med på toget. Du må selv bære bagasjen ombord, og plassere den i hattehyllene over setene eller i bagasjehyllene som du finne ved inngangen av vognen. Det er viktig at du aldri oppbevarer bagasje i midtgangen eller noe annet sted som gjør påstigning, avstigning eller evakuering av toget vanskelig. Husk at uansett hvilken bagasje du tar med deg, er du ansvarlig for å plassere den trygt slik at den ikke faller ned på eller velter over andre reisende.

For utfyllende info: https://go-aheadnordic.no/reiseinformasjon/bagasje-og-hittegods

Det anbefales alltid at du som togpassasjer er godt forberedt når du skal av toget underveis på en lengre rute. Togene har korte stopp, og har du mye bagasje eller spesialbagasje bør dette være klargjort ved stopp. tog24.no har lest saker i «klagenemda for reiselivssaker» hvor folk har vært nødt til å følge toget til neste stasjon fordi de ikke har klart å laste av bagasjen på tiden toget står ved stasjon. Det er ikke gitt medhold i slike klagesaker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Dovrebanen – Det er klart for «det store løftet»

Mandag 29. april begynner gigantløftene for å få bruelementene på plass ved Randklev bru. Da åpnes duken på det kjempestore verkstedteltet som har gjort det mulig å reparere selve brukonstruksjonene like ved elvekanten. En operasjon som har spart Bane NOR og alle involverte entreprenører for mye tid og penger. –Det nærmer seg gjenåpning av Randklev […]

Les mer

SJ ansatte stiller med eventyrtog for kreftsyke barn

SJ-ansatte har laget en frivillig organisasjon som har til hensikt å drive veldedighet hvor toget spiller en viktig rolle. 1. juni går første tur med «Eventyrtoget» til Namsskogan familiepark i samarbeid med barnekreftforeningen i Trøndelag. Initiativtager er lokfører Martin Hunstad Hagen i SJ. Da vi ringte, stod bleieskiftarbeider og småbarnsfaren klar til en økt med […]

Les mer

De ansatte tar grep – prosjekt som skal forbedre Sørlandsbanen

Go-Ahead har lenge kjent på at avvikene langs Sørlandsbanen ble tøffe å takle. Da spurte ledelsen de ansatte som hver dag kjenner utfordringene på kroppen om innspill. Dette resulterte i en liste på 150 forslag til forbedringer. Nå etterlyser Go-Ahead større involvering fra Bane NOR som har fått listen oversendt. Flere av forslagene er også […]

Les mer