Ordførere, politikk og kortreist mat, litt hornmusikk og lokalt teater. Nei, vi snakker ikke om åpningen av det norske kommunevalgkampen men om starten på en ny æra for Rørosbanen.
Plutselig følte man seg som en del av norsk toghistorie. Det skulle altså ta 26 år før man igjen kunne sette seg på et direktetog mellom stiftsstaden og hovedstaden over verdensarven Røros. En happening som ikke skulle gå helt upåaktet hen syntes SJ Norge. Tog24 ble invitert med på «jomfruturen».
Kortreist med ny mening
Den ene ordføreren avløste den andre etter hvert som toget passerte kommunegrenser på tur sørover. Lokalt næringsliv og reiselivet var selvsagt med på ferden. Alle snakket pent om toget og den betydningen det har hatt for gruvesamfunnet og de store skogkommunene lenger sørover gjennom Østerdalen.
Når man byr opp til fest skal man selvsagt ha mat. Kortreist Huldre-kringle og en nykokt utgave av det som blir kalt den legendariske lapskausen fra Koppang. Et fast innslag på denne ruta i gamledager. Det vil si den gang passasjerene måtte legge inn en lengre pause på Koppang. Togene skulle fylle vann og drivstoff. Da tok togvertverten opp bestilling fra passasjerene, ringte inn til Koppang hotell, som bragte varm mat til ventende og sultne passasjerer. Dagens lapskaus ble levert av kjøkkensjef Pål Sagen på Stor-Elvdal hotell. Han holdt samtidig et lite foredrag om historien til Koppang som sentralt togsted, og at det i eldre tider jobbet så mange som nitti personer knyttet til jernbanedrift. Inkludert de som kokte lapskaus da!
–Dere serverer jo nærskutt elg i burgerutgave på Dovrebanen, blir det nå servert hjemmelaget lapskaus fra Koppang på Rørosbanen?
–At vi spiste lapskaus i dag er mer symbolsk. I dag kan vi ikke tilby kafevogn på Rørosbanen fordi togsettene er for gamle. Vi forventer at politikerne våre ser nytten i at vi som kjører tog i Norge kan tilby en best mulig service til våre kunder. Dagens kunder er krevende og vi ønsker å innfri, selvsagt. Det betyr bedre punktlighet, mer komfort og ikke minst høyere frekvens på avganger. Alt dette skal vi klare, men med vilje og litt hjelp fra bevilgende myndigheter, sier direktør i SJ Norge, Rikke Lind.
Ida Sundt og Ester Lill Walvåg synes lapskausen vare rene luksusmåltidet. Ikke for godt vant på Rørosbanen som de begge brukte ofte. Ida fortalte at hun reiste mye, og at hun nå kan få direktetog. Gjør at hun nå kan velge tog i stedet for fly på mange av sine reiser.
Fremskrittspartiet har blitt togets venn
Tor Andre Johnsen er stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og bedyrer at både han og partiet har fått sansen for tog.
–Jo vi har snakket mye vei i Fremskrittspartiet, men skjønner at her må vi se fremover og ta innover oss at tog som transportmiddel faktisk er en del av fremtidens transportløsning. Derfor jobber jeg med å få med stortingsgruppa med på å fremme et dok8 forslag før sommeren om å kjøpe flere nye tog, og at vi ikke skal gi bort tog til Ukraina før nye er på plass. Vi må sørge for tilstrekkelig kapasitet på Rørosbanen, det er førsteprioritet før vi gir bort tog til andre land. Vi kommer i første omgang til å be om fire nye tog likt det vi har kjørt i dag, og som skal trafikkere Rørosbanen for at aktører som SJ kan innfri forventningene både fra lokalt engasjement og ikke minst alle turistene som ønsker å reise med tog til verdensarven Røros. Nye tog skal øke frekvensen og reisekomforten for passasjerene. På den måten får vi også flere til å reise med tog sier stortingsrepresentant og togvenn Tor Andre Johnsen.
Han fikk støtte fra Christian Elgaaen som sitter som varaordfører for SV i Røros. Han var klinkende klar på at de godt kunne samarbeide med Frp i togsaker. Og før han klippet snora for den nye togforbindelsen sa han at hvis myndighetene legger til rette for flere tog på Rørosbanen vil også folk reise med tog.
–Jeg skal gjøre mitt for at Rørosbanen skal bli det moderne jernbanetilbudet regionen har behov for. Både for folk og gods. Da behøver vi nye tog for å øke frekvensen, men vi må på lenger sikt også snakke om en opprusting og elektrifisering av hele strekningen. Røros har som samfunn et meget godt engasjement for toget, og i dag skal vi også glede oss over at vi for første gang på 26 år igjen kan kjøre direkte til Oslo. Og satse på at Rørosbanen er et godt og framtidsrettet miljø- og samferdselsprosjekt for hele Norge, sa varaordfører Elgaaen i sin tale til de fremmøtte på Røros stasjon i dag.
Du kan lese mer om Røros og tog engasjementet her:
Litt historikk
Det var 8. juni 1997 det siste direktetoget Trondheim S – Røros – Hamar – Oslo S gikk, og da med diesel lokomotiv og vogner. Direktetoget som skal gå fra og med 2.mai til og med 1.september, blir med de nye togene type 76 som er konstruert som et elektrisk tog, men som har mulighet til å bytte fra elektrisk til dieseldrift når de trafikkerer ikke-elektrifiserte strekninger. Togene har kapasitet til nesten dobbelt så mange passasjerer som dagens tog, skriver SJ i en pressemelding.
PS! Denne saken er produsert underveis på toget, og publisert i god tid før vi ankom Oslo S.